torstai 13. marraskuuta 2014

24.10 kolmas demo

Sain maalattua Goethen kolmioni loppuun, ja kävimme läpi myös hieman teoriaa siihen liittyen. Kolmiosta on helppo nähdä vastavärit, ja niiden merkitys on myös arjessamme suuri; vastavärejä voi nähdä muun muassa tehokeinona erilaisessa mainonnassa tai vaikkapa liikennevaloissa. Opin, että jokaiselle värille on olemassa vastaväri.



Puhuimme myös Josef Albersin teoksesta Värien vuorovaikutus. Albersin mukaan Goethen kolmiota voi jakaa useisiin kokonaisuuksiin. Neljä ylintä ruutua muodostavat mahtavat värit. Vasemman sivun viisi ruutua ovat kirkas kokonaisuus, oikea sivu puolestaan vakava. Oikean alalaidan neljä ruutua muodostavat melankolisen kokonaisuuden, vasen alalaita on puolestaan seesteinen. Alarivin viisi ruutua muodostavat pohtivan kokonaisuuden. Opin myös, että harmaa kannattaa sekoittaa vastaväreistä. Havainnollistavien esimerkkien avulla huomasimme, että ympäristö vaikuttaa siihen, miltä värit näyttävät.

Teimme myös vedoksia viime kerralla kaivertamistamme laatoista. Kokeilin sekä koho- että syväpainoa.
Kohopainossa sekoitetaan aluksi sopiva sävy ja valitaan taustapaperi. Väriä kokeillaan pleksin päällä levittäen sitä telalla. Kun väri on sopivan sävyinen ja leviää hyvin, sitä telataan tasaisesti pvc-laatan pintaan. Laatta asetetaan hieman kokoaan suuremman paperin päälle ja painetaan puristimella muutama kerta. Näin väri on tarttunut paperin pintaan, mutta urat jäävät vaille väriä.











Syväpaino aloitetaan laittamalla paperi liukenemaan veteen noin 20 minuutiksi. Tämän jälkeen sekoitetaan haluttu värisävy muovisen pleksin päällä. Kun väri on sekoitettu tasaiseksi, se levitetään pahvisella palalla linolevyn päälle. Täytyy olla huolellinen siinä, että väriä menee erityisesti kaiverrettuihin uriin. Seuraavana juuri levitetty väri hangataan tarkasti pois laatan pinnasta käyttäen rättiä/kangastilkkua. Väriä jää ainoastaan kaiverrettuihin uriin. Noin 20 minuutin jälkeen paperi otetaan pois likoamasta ja liika kosteus poistetaan ikkunalastalla. Levy ja paperi asetetaan vastakkain ja rullataan puristimen läpi. Onnistuneessa lopputuloksessa muu paperi on valkoinen, mutta väri on tarttunut urista muodostaen halutun kuvion. Oma lopputulokseni hieman epäonnistui.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti