perjantai 7. marraskuuta 2014

17.10 Toinen demo

17.10
Aloitimme tunnin luokittelemalla erilaisia taideteoksia pienissä ryhmissä. Kriteereinä olisi voinut olla mm. esittävyys tai tyylikausi. Ryhmäni päätti luokitella kuvat värien mukaan. Olen aina pitänyt kirkkaista väreistä, ja luulinkin, että värikkäät kortit olisivat suosikkejani. Yllätyksekseni katseeni kiinnittyi hillitymmälle puolelle. Korttien rauha, pysähtyneisyys ja tasapaino tekivät vaikutuksen. Valitsimme yhden kortin jokainen, ja perustelimme valintamme. Omassa kortissani oli talvinen metsä, korkeat puut, joiden päällä näkyi pala tähtitaivasta. Metsän laidalla istuivat tonttu ja kettu katsoen taivaalle. Kuvan tarina kiehtoi minua kirjoittajaihmisenä, ja mielikuvitus alkoi lentää. Myös vastakkainasettelu pienen ihmisen ja suuren metsän sekä taivaan välillä oli kaunis.



Alun jälkeen aloimme suunnitella omia laattoja. En tiennyt, mistä lähtisin liikkeelle, mutta ajatus kerronnallisuudesta oli jäänyt mieleeni. Joku mainitsi, että laattaan voi myös kirjoittaa, ja siitä tuli minun lähtökohtani; halusin, että teoksellani olisi sanoma. En pidä itseäni kuvataiteellisesti lahjakkaana, joten pyrin vakuuttamaan katselijan muilla keinoin.
Ensimmäinen idea, johon heti tartuin, tuli mieleen yllättäen. Olin kesän töissä hautausmaalla, ja useat kerrat pysähdyin katselemaan erästä hautakiveä. Siihen oli painettu sana tahdonvoima. Tuon sanan tahdoin sisällyttää työhöni yksinkertaisen kuvan kera. Kuvan, joka antaisi sanalle merkityksen.
Pyörittelin päässäni useita visioita kuvasta. Mieluiten olisin tehnyt yksinäisen, vanhan männyn kasvamaan kivikkoon. Ajattelin kuitenkin, etteivät taitoni riittäisi ilmaisemaan kuvan keinoin tilannetta. Tarvitsin jotain yksinkertaista ja pelkistettyä, niinkuin teksti.

Piirsin portaat. Ajattelin niiden lähtevän lieskoista tai merestä ja päätyvän taivaaseen. Ihminen olisi sitten puolivälissä väsyneenä raahautumassa ylöspäin. Tein portaat ja ihmisen, mutten lieskoja tai taivasta. Portaista tuli päättymättömät, mutta siitä huolimatta ihminen koetti vääntäytyä ylöspäin. Tahdonvoima, sehän oli lähtökohtani ja toiteutui noinkin pelkistetyssä ideassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti